Ki-Látás Elemi Rehabilitációs Központ

Hírek - Sikeresen zártuk a „Kilátások útján” szakmai napunkat!

Felülmúlta várakozásainkat a múlt héten megrendezésre került ágazatközi találkozó!

2024. 01. 16.-án Pécsen, a Családok Házában került megrendezésre a „Kilátások útján” Ágazatközi kezdeményezés a látássérültek életminőségéért című szakmai napunk.

Információ. Kapcsolódások. Együttműködés.

Ezekkel a szavakkal ragadta meg Katona Krisztina, az Elemi Rehabilitációs Módszertani Központ módszertani vezetője az ágazatközi kezdeményezés célját. Minden látássérült esetében elmondható, hogy az élete során az összes szektorral (egészségügy, oktatás, szociális szolgáltatások, közigazgatás) vagy legalábbis a legtöbbjével találkozik a látássérülése okán.
A módszertani központ és a mi meggyőződésünk is, hogy ezek összehangolt működése segítené a látássérült személyek mindennapjait, növelné az ő, illetve családja életminőségét, társadalmi beilleszkedésének lehetőségeit. Értékes és nagyon hasznos információk hangoztak el előadások keretében, amiknek célja az volt, hogy a látássérülteket érintő szervezetek, intézmények bemutassák munkájukat, megosszák tapasztalataikat. Szó volt többek közt arról, az Elemi Rehabilitációs Módszertani Központ milyen irányelvek mentén szeretné segíteni, koordinálni a rehabilitációs központok munkáját. Egy másik előadásban Dobos Csilla az alapítvány szakmai vezetője beszélt az általunk is végzett elemi rehabilitáció tapasztalatairól; majd Ballai Anna Mária alelnök, szakmai vezető és dr. Nemesné Kiss Gabriella elnök számolt be az érdekvédelmi egyesületek munkájáról a Vakok és Gyengénlátók Somogy Vármegyei Egyesületének bemutatásán keresztül. A látássérülést okozó szembetegségekről és azok kezelési lehetőségeiről Dr. Kölkedi Zsófia szemész szakorvos tartott nagyon érdekes előadást. A doktornőnek köszönhetően bepillantást nyerhettünk a különféle szembetegségek gyógyításával kapcsolatos jelenleg is folyó kutatásokba. Az eseményt a fogyatékossági támogatás megállapításáról és a komplex minősítés folyamatáról tartott előadások zárták a Tolna Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs valamint Családtámogatási osztálya szakembereinek köszönhetően. Ezen a szakmai napon azonban nem csak információcsere történt, hanem teret adott a személyes kapcsolatok elmélyítésére, kialakítására is egy finom kávé mellett.

 

Az előadások anyagai az előadók hozzájárulása függvényében a honlapon elérhetők.

Előadások

 

Az Alapítvány minden dolgozója elmondhatja, hogy felemelő volt olyan emberek társaságában együtt tölteni ezt a pár órát, akiknek fontos a felnőtt korú látássérültek ügye!

Az eseményt a Belügyminisztérium és a Schlachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet támogatta.

Sikeresen zártuk a „Kilátások útján” szakmai napunkat!
« Ugrás az összes hírhez
Az oldal tetejére