Ki-Látás Elemi Rehabilitációs Központ

A projektről

A Ki-Látás Elemi Rehabilitációs Központ és az Elemi Rehabilitációs Szolgáltatópontok a Dél-dunántúli Régióban nyújtanak szolgáltatásokat – Somogy, Tolna, Baranya megye területén. A rehabilitációs munka központja Pécsen épült ki, további szolgáltatópontok találhatók Kaposváron és Szekszárdon.

A szolgáltatás célcsoportja azon felnőtt látássérült személyek, akik vagy pár éven belül vesztették el látásukat vagy az eredetileg fennálló látáscsökkenésük oly mértékben megnövekedett, hogy önálló életvezetésüket segítség nélkül nem képesek megoldani, s ez jelentősen nehezíti társadalmi reintegrációjukat. Ellátunk egyedül, szüleivel ill. saját családban élő, munkaképes korú és nyugdíjas látássérülteket egyaránt.

A szolgáltatási körbe tartozik a funkcionális látásvizsgálat-látástréning, a tájékozódás és közlekedés tanítása fehér bottal, a mindennapos tevékenységek tanítása, a Braille írás, olvasás tanítása, egyéni pszichés tanácsadás, önsegítő csoportterápiás klubja, egyéni informatika oktatás, szociális munka és rehabilitációs tanácsadás. Szolgáltatásainkat ambuláns, indokolt esetben otthontanítási formában, egyéni oktatás keretei között lehet igénybe venni.

A Rehabilitációs Központba és a Szolgáltatópontokra telefonos, elektronikus levél ill. ügyeleti időben személyes bejelentkezés útján lehet bekerülni, ahol a kliens igényeihez igazodó ellátás képességeinek felmérésével, az igények, tervek és célok közös megbeszélésével kezdődik.

A szolgáltatások megvalósításához modern és magas színvonalú eszköz és segédeszköz parkot működtetünk, melyet szintén pályázati források tettek lehetővé. A kliensek minél hatékonyabb ellátása érdekében eszközkölcsönzőt működtetünk.

A rehabilitációs központ és a szolgáltatópontok szolgáltatásai az Emberi Erőforrások Minisztériuma felkérésére és finanszírozásával, a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet által kiírt pályázatok keretében valósulnak meg, így a kliensek számára ingyenesek.

Az oldal tetejére