Ki-Látás Elemi Rehabilitációs Központ

Munkatársak

Óvári Zsombor

Óvári Zsombor

Kaposvár, Pécs, Szekszárd

elnök

2021-ben kerültem kapcsolatba a Ki-Látás Alapítvánnyal, ahol kezdetben önkéntesként
tevékenykedtem. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy 2022-től az elnöki feladatokat láthatom el.
Büszkeséggel tölt el, hogy egy ilyen szakmailag is kiváló munkatársi csapattal dolgozhatom együtt. Az
alapítványunk és saját magam célja is, hogy a közös munkánk minél több látássérült ember életére
pozitív hatást gyakoroljon. Ahogy a mottónkban is elhangzik: „a lehetőség adott” - mi pedig annak,
aki élni szeretne ezzel a lehetőséggel igyekszünk a legmegfelelőbb segítséget nyújtani!

Dobos Csilla

Dobos Csilla

Pécs, Kaposvár, Szekszárd

rehabilitációs szakember, szakmai vezető, rehabilitációs tanár

2007 óta vagyok az alapítvány rehabilitációs szakembere és egyben a pécsi csapat koordinátora. 2017-től szakmai vezetőként segítem az alapítvány szakmai munkáját. Klienseinket leggyakrabban az első találkozások alkalmával tudom segíteni komplex felméréssel, funkcionális látásvizsgálattal. Kiemelten foglalkozom az olvasást segítő speciális eszközökkel, azok megismertetésével, használatának megtanításával. A meglévő látás minél hatékonyabb kihasználását látástréning keretében segítem. Mindig nagy örömmel tanítok tájékozódás-közlekedést akár vakvezető kutyával is. További speciális szakterületem az agysérülésből adódó látássérüléshez kapcsolódó fejlesztés. Hiszem, hogy a munkánkkal olyan lehetőségeket tudunk biztosítani klienseinek, amely védett gyakorlóterepet nyújt a teljes életbe való újbóli beilleszkedéshez.   

Kopa Zoltánné

Kopa Zoltánné

Pécs, Szekszárd, Kaposvár

rehabilitációs tanár, gyógypedagógus/tiflopedagógus,

2013 óta dolgozom gyógypedagógusként az Alapítványnál. Helyileg a pécsi központot erősítem, de mindhárom helyszínen nyújtottam már szolgáltatást. Mindennapos ismereteket, gépírást, Braille írás-olvasást és tájékozódás-közlekedést tanítok. Tehát a rehabilitáció során akkor tudok segítséget nyújtani, ha a mindennapi élet nehézségeivel kell megbirkózni. Megtanulni, újratanulni olyan technikákat, melyek a minél önállóbb életvezetés, háztartás vezetés alapjait képzik. Akkor is segíthetek, ha meg kell tanulni a megváltozott látásteljesítmény mellett önállóan közlekedni. Ha valaki szeretne informatikai eszközöket, pc-t, laptopot jól használni, annak az alapja lehet egy hatékony tízujjas gépírás tudás, ebben is segíthetek. Nagyon szeretem megtanítani az arra nyitott személyeknek a tapintáson alapuló Braille írást és olvasást is. Szeretem összehozni egymással a klienseinket, hogy segítsék, támogassák egymást, sorstársaikat! Édesanyaként mindemellett családomban 3 gyermekemből ketten látássérültek.

Fodorné Rozina Ildikó

Fodorné Rozina Ildikó

Kaposvár (Nagyatád, Csurgó, Barcs, Marcali)

gyógypedagógus/tiflopedagógus, , rehabilitációs tanár

1984-ben a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán oligofrénpedagógiai-tiflopededagógia szakos tanárként végeztem. Az utóbbi évtizedekben főállásban a Nagyatádi Pedagógiai Szakszolgálatban dolgozom, diagnosztikai tevékenységet végzek. 2021 áprilisától a Ki-Látás Alapítvány munkatársaként tevékenykedem a kaposvári szolgáltató pontnál. Lakóhelyem Nagyatád, ezért ellátási területeim főként a nagyatádi, csurgói, barcsi valamint a marcali járás, az itt élő látássérültek megsegítése. Elsősorban mindennapos tevékenységek és braille olvasás-írást tanításával is foglalkozom, illetve számítógép használatot megalapozó tízujjas gépírást tanítok. Hiszem, minden embernek küldetése van. Testi állapotunk változhat. A test-lélek-szellem egységet vallom. Ha lelkünkben növekszünk, megtaláljuk az utunkat, leküzdjük akadályainkat, csodákat élhetünk meg.

Óvári Anna

Óvári Anna

Kaposvár

látássérültek pedagógiája szakos gyógypedagógus, rehabilitációs tanár

2020 októbere óta vagyok a Ki-Látás Alapítvány látássérültek pedagógiája szakos gyógypedagógus munkatársa. Főállásomban széles korosztályban gyógypedagógiai vagy többségi intézménybe integrált látássérült tanulókkal dolgozom együtt. Jelenleg az Alapítványnál tapintható írás-olvasást és tízujjas gépírást tanítok, illetve mindennapos tevékenységek (újra)tanításával és tájékozódás-közlekedés tanítással is foglalkozom. Segítségére lehetek, ha szeretné megtanulni a mindennapos ismeretek és az informatika területén is nagyon jól hasznosítható braille írást vagy gépírás technikáját, valamint hogyha szeretne megtanulni önállóan és biztonságosan közlekedni fehér bottal.  Szívesen várom azokat a klienseket is, akik a háztartás vezetésében szeretnének önállóbbak, magabiztosabbak lenni. Munkám során arra törekszem, hogy az elsajátított ismeretek segítségével az egyén fokozatosan egy egyre autonómabb életvitelre tehessen szert. 

Nyúlné Terpó Edit

Nyúlné Terpó Edit

Szekszárd

Nyúlné Terpó Editnek hívnak, Tolna megyében, első sorban Szekszárdon látom el a hozzánk forduló látássérült személyeket. 2019-ben csatlakoztam a Ki-Látás Alapítványhoz. 2012-ben végeztem az ELTE Brczi Gusztáv Gyógypedagógia karán, látássérültek pedagógiája szakirányon. Legtöbbet tájékozódás- és közlekedés tréninget tartok, de nagyon szeretem a mindennapos technikák (konyhai műveletek, háztartási feladatok, adaptált társasjátékok) oktatását is. Abban segítem a hozzánk forduló klienseket, hogy megtanuljanak fehér bottal közlekedni, ezáltal visszakapják szabadságukat. Azokat a klienseket is várom, akik szeretnének megtanulni olyan technikákat, amik megkönnyítik, biztonságossá teszik számukra a mindennapi tevékenységek elvégzését. Küldetésem, hogy visszaadjam az önállóságot azok számára, akikkel együtt dolgozom, hogy újra érezhessék, mennyi mindenre képesek.

Soltészné Gombár Edit

Soltészné Gombár Edit

Szekszárd, Pécs

informatika oktató

2021 tavasza óta vagyok megbízott informatika oktató az alapítványnál. Főként a szekszárdi irodában dolgozom, de mentálhigiénikusként Pécsett is megfordultam már.
4 gyermekem közül egyik látássérültként, integráltan tanul, így saját családomban tapasztaltam, milyen sokrétű segítséget adhatnak az önállóságban, ismeretszerzésben, tanulásban és szabadidős tevékenységekben a XXI. század modern technikai eszközei: a laptopok, okostelefonok és tabletek, milyen sokféle szoftvert és applikációt fejlesztettek kifejezetten látássérült emberek számára, hogy a hétköznapokban a látókhoz hasonlóan meg tudják oldani a feladataikat.
Örömmel tölt el, ha egy hozzám forduló ember megtisztel a bizalmával, ha a mindennapi IT tevékenységeit speciális ismeretekkel segíthetem és láthatom az önállósodását.
 

Hosszu Janos

Hosszu Janos

Kaposvár

informatikus mérnök, informatika oktató

Az Alapítvány kaposvári szolgáltató központjában oktatom a hozzánk forduló vak és gyengénlátó ügyfeleket  informatikára 2008 óta. Feladatom az informatikai eszközök működésének megismertetése, a speciális hardverek és szoftverek bemutatása, az okostelefon használatának tanítása kisegítő technológiákkal. Segítségére lehetek, ha használt eddig számítógépet/okostelefont, de már alig, vagy egyáltalán nem látja annak kijelzőjét; ha teljesen új érdeklődőként vágna bele a számítástechnika tanulásába vakon vagy gyengénlátón; ha látássérültként érdeklik az informatika vívmányai, és hogy miként tud boldogulni egy vak vagy gyengénlátó az őt ért mindennapos technológiai kihívásokkal; illetve ha a hozzátartozóként kérdései, vagy kétségei vannak afelől, hogy látássérültté vált családtagja képes lenne –e alapvető dolgokat elvégezni a számítógépen,  elektronikus levelekkel bánni, közösségi médiumokat használni,  internetezni,  okostelefont használni. Küldetésem az, hogy lehetőség szerint mindenkinek át tudjam adni azt a tudást, amelyet én is szereztem. 

Kopa Zoltán

Kopa Zoltán

Pécs

informatika oktató

2016 óta foglalkozom elemi rehabilitációval. Informatikai oktatóként a pécsi központban tevékenykedem, családomban két látássérült gyermeket nevelek. Az informatika széles palettájáról azokat az elemeket tanítom, oktatom, amire egy látássérültnek szüksége lehet. Asztaligépen, laptopon és okos eszközökön egyaránt tanítom a speciális programok (JAWS, ZoomText) napi használatát. 

Horenka Erika

Horenka Erika

Szekszárd

informatika oktató, szociális munkás

Horenka Erika vagyok, látássérült, a  Tolna megyei csapatot erősítem 2016. április óta, informatika oktatóként és szociális munkásként. Szeretnék segédkezet nyújtani, hogy a  16 éven felüli látássérült személy megismerkedhessen a számítógép és az okos készülékek (telefon,
tablet stb.) használatával. A számítógép kezelésében már jártasabbaknak pedig azt szándékozom megmutatni, hogyan tehet szert nagyobb mértékű önállóságra a  kommunikációs eszközök magabiztosabb használatával. Szociális munkásként a feladatom, hogy átadjak a látássérült kliens számára fontos és hasznos információkat, valamint segítsek az ügyintézésben. Küldetésem az, hogy minél több hozzánk forduló személyt elindíthassak az önállósághoz vezető úton.
 

Bede Anita

Bede Anita

Pécs

informatika oktató

A Ki-Látás Alapítvány egyik informatika oktatója vagyok Munkámat az alapítvány pécsi székhelyén végzem, 2021 óta. Azok számára tudok segítséget nyújtani akik asztali vagy laptop számítógépüket, vagy smart eszközeiket képernyőolvasó alkalmazásokkal használják, vagy szeretnék megtanulni. Rehabilitációs óráimon megtanulható többek közt a Windows, az Android és az IOs operációs rendszer és azok képernyőolvasóinak kezelése, valamint az információszerzéshez, kommunikációhoz, szórakozáshoz használt szoftverek használata is elsajátítható. Küldetésemnek tartom, hogy megmutathassam látássérült társaimnak, hogy ők is képesek több féle tudást elsajátítani informatika terén mint látó társaik. Lehet, hogy más úton, de a végeredmény ugyanaz lesz. Ők is önállóak tudnak lenni!!

Fábián Tamás

Fábián Tamás

Kaposvár

informatika oktató

Az Alapítvány kaposvári szolgáltató központjában oktatok informatikát 4 éve. Továbbá 8 éve igyekszem a látássérültek segítségére lenni a Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesületénél. Segítségére lehetek, hogyha szeretne megismerkedni az okostelefonok használatával. Szeretné azok használatát elsajátítani látássérültként. Érdekli a látássérültek életét megkönnyítő alkalmazások.

Terenyi Krisztina

Terenyi Krisztina

Szekszárd, Pécs

szociális munkás

2009 januárja óta dolgozom az Ki-Látás Közhasznú Alapítványnál szociális munkásként. A szociális munka a rehabilitáció folyamatában azt az elemet adja, mely a kliensek, családjuk stabilitásának elősegítésére irányul. Feladatom a kliensek és családtagjaik élethelyzetének javítása, valamint a helyi sajátosságok ismeretében az ellátásokhoz való hozzáférés segítése egyéni esetkezeléssel, tanácsadással, az információk naprakész közvetítésével,  az ellátó rendszerbe való bekerülés segítésével, adományozó szervezetek és önkéntesek  felkutatásával... . Küldetésem az, hogy szeretettel, empátiával tudjak segíteni a nálunk megforduló látássérült embereknek. Velük. Értük.

Zeqo Anett

Zeqo Anett

Kaposvár

szociális munkás

2021 júliusa óta dolgozom a Ki-Látás Közhasznú Alapítványnál szociális munkásként, a kaposvári szolgáltató ponton. Szociális munkásként az egyén élethelyzetének, kapcsolati hálójának alapos megismerésére törekszem a feltáró első interjú során. Azt követően a segítő beszélgetések során a hozzám fordulókat kísérem a mindennapi életükben, tájékoztatom és segítem őket a természetes és mesterséges támaszok elérésében. Küldetésemnek tekintem, hogy az ügyfeleket hozzá segítsem egy komfortosabb életvitelhez, az integrált életvitelhez, a kapcsolati beágyazottság eléréséhez. Általánosságban már 2012 óta foglalkozom szociális munkával, tudásomat igyekszem mindig aktualizálni, naprakészen tartani. A Ki-Látás Alapítványhoz fordulók számíthatnak arra, hogy a szociális munka keretében tanácsot kapnak életvezetési, lakhatási, anyagi ellátások terén.

Benedek Dóra

Benedek Dóra

Szekszárd

látássérültek pedagógiája szakos gyógypedagógus

2022 februárjában kezdtem a Ki-Látás Alapítványnál dolgozni, mint látássérültek pedagógiája szakos gyógypedagógus. 2017-ben diplomáztam, másik szakterületem az értelmileg akadályozottak pedagógiája. Jelenleg főállásban utazó gyógypedagógusként dolgozom, főleg Tolna megye látássérült tanulóit látom el. Az alapítványnál jelenleg tapintható írás-olvasást tanítok. Szívesen nyújtok segítséget a braille írás megismerésében és elsajátításában.
Munkám során arra törekszem, hogy mindenkinek hasznos tudást adhassak át, segítsek a minél nagyobb önállóság elérésében és, hogy hozzájárulhassak ahhoz, hogy ezáltal kicsit kitárulhasson a világ.

Szögi Barbara

Szögi Barbara

Pécs, Kaposvár, Szekszárd

pszichológus

Szögi Barbara vagyok, 2008-ban végeztem a PTE pszichológia szakán. Azóta számos, sajátos helyzettel
bíró emberrel dolgoztam. Minden típusú probléma mellett az ember maga volt, ami számomra
mindig izgalmas megismerés volt. Különböző módokon, akár a művészetterápia eszközeivel
rendkívüli élmény a másik megismerésén keresztül a segítségnyújtás.
A Ki-Látással több ízben dolgoztam már. Most az elemi rehabilitációban végzek segítői tevékenységet,
főállásban. Egyéni és csoportos foglalkozásokon igyekszem segítséget nyújtani látássérült
ügyfeleinknek az önismeret útján is, annak elérésé érdekében,hogy a lehető legegészségesebb
módon tanuljanak meg kapcsolódni önmagukhoz, és ezáltal váljanak a társadalom értékes és
rendkívüli különlegességgel bíró tagjaivá.