Ki-Látás Elemi Rehabilitációs Központ

Segédeszközök látássérültek számára

BRAILLE NYOMTATÓ

Hat vagy nyolc pontos Braille funkcióval rendelkezik. A számítógépen begépelt szöveget alakítja át Braille-be. Olyan nyomtató is létezik, amivel kétdimenziós ún. kontúrgrafika nyomtatható. Ezzel az eljárással geometriai ábrákat, képeket ismerhetnek meg a vak felhasználók.

BRAILLE-KIJELZŐ (VAGY BRAILLE-DISPLAY, BRAILLE-SOR)

Egy- vagy többsoros, soronként 40 vagy többkarakteres kivitelben készül. A kurzor helyzetének megfelelően alulról tompa hegyű, műanyag tüskéket emel ki a mechanika. A kidomborodó tüskék Braille-betűk vagy egyéb pontírásos jelek képét alakítják ki. Az általánosan használt hatpontos rendszer két további, 7-esnek (a 3-as alatt) és 8-asnak (a 6-os alatt) nevezett ponttal egészül ki, ezek segítségével speciális számítógépes karakterek létrehozására nyílik lehetőség. Sok esetben a kijelző vezérlőbillentyűkkel is fel van szerelve, akár önálló billentyűzetként is használható.
Képernyőolvasó szoftverek és a normál billentyűzet kiegészítőjeként használjuk. Külön, speciális képzés keretében kell megtanítani a vak tanulónak az eszköz kezelését.

BRAILLE-TÁBLA

A táblák mellett elterjedtek a kisebb 4-6 soros táblák is. A táblán való írás lassú (un. pontozóval történik), az íráshibák nehezen javíthatók, de aki ismeri a rövidírást, viszonylag gyorsan ír vele, súlya nem jelentős, használata hangtalan.

ELEKTRONIKUS OLVASÓKÉSZÜLÉK

Egy képernyőből és egy hozzákapcsolt kamerából áll. A kamera alá helyezett tárgyat vagy képet a képernyőn kívánt nagyságúra nagyítva vetíti. Bizonyos olvasó tv-k összeköthetőek a számítógépekkel is.

FEHÉR BOT

A biztonságos tájékozódás és közlekedés segítő eszköze a hosszú fehér bot, amelynek különböző típusait használják. Készülhet egy darabból, tömör üvegszálas műanyagból vagy alumíniumcsőből, illetve a legmodernebbek grafitból, fényvisszaverő felületekkel és az egészségügyi rászorultságot jelző piros csíkokkal ellátva.
Lehet összecsukható, leggyakrabban 4-6 elemes változatban. Az összecsukható botok elemeit erősebb gumiszalag rögzíti egymáshoz. A botok közül a közepesen kemény, tehát nem teljesen merev, de nem is túlzottan hajlékony típusok a legmegfelelőbbek.
Tájékozódás és közlekedés során használható külső és belső térben.

KÉPERNYŐNAGYÍTÓ PROGRAMOK

Olyan szoftverek, amelyek segítségével a képernyőn található képeket, szövegeket fel lehet nagyítani, lehetőség van a kontraszt beállítására, egérmutató méretének megváltoztatására stb., támogatják a windows alatti beszélőrendszereket és/vagy saját, hangkártyán keresztüli felolvasó funkcióval is rendelkezhetnek.

KÉPERNYŐOLVASÓ PROGRAMOK

A képernyőolvasó programok olyan szoftverek, amelyek vak emberek számára hozzáférhetővé teszik a képernyő üzeneteit. Ez történhet hangkártyán, beszélőegységen vagy Braille-kijelzőn keresztül, attól függően milyen eszközt részesíti előnyben a felhasználó, illetve a képernyőolvasó programok milyen eszközöket támogatnak. A legismertebb számítógépes képernyőolvasók Magyarországon: a Window-Eyes, Jaws for Windows, NVDA szoftverek.

PONTÍRÓGÉP

A gép hét billenytűje közül hat a Braille-írás egy-egy pontjának kialakítására, egy pedig a szóköz előállítására szolgál. A vak egyszerre nyomja le (a két kéz mutató-, középső- és gyűrűsujja segítségével) az írni kívánt betű pontösszetételének megfelelő billentyűket.

Az oldal tetejére